آشنایی با آزمایش کشت زخم

آزمایش کشت زخم به چه دلیل انجام می شود ؟
آزمایش کشت زخم یکی از انواع آزمایشاتی است که با هدف تشخیص وجود عوامل بیماری زا در بیماران مشکوک به عفونت زخم انجام می شود . عفونت های زخم اغلب بوسیله ارگانیسم های چرک زا بوجود می آیند، که ممکن است باکتریایی ، قارچی یا انگلی باشند .
چرایی انجام کشت زخم:
روش کشت زخم بیشتر با هدف یافتن علت زخم، سوختگی، زخم جراحی و آسیب شامل زخم ها، گزش حشرات و … انجام می شود.

روش نمونه گیری :
قبل از نمونه برداری کلیه وسایل لازم را آماده نمایید. وسایل باید استریل یا یکبار مصرف باشند.
همه کشت ها را باید قبل از شروع درمان آنتی بیوتیکی انجام داد.
جهت نمونه گیری زخم های سطحی، سطح خارجی نمونه را با پنبه و الکل ۷۰% درصد تمیز کرده، چرک را از زخم آسپیره نموده یا با برش آن را جدا نمایید. سپس نمونه را به لوله درپوش دار استریل انتقال دهید.
در مورد نمونه گیری از بافت های نرم و زخم های عمیق باید سطح زخم را با الکل ۷۰% و سپس با تنتورید ۲% ضدعفونی نمود. سپس با آسپیراسیون از عمیق ترین قسمت ضایعه یا با عبور سواب به عمق ضایعه و یا از لبه ضایعه نمونه برداری را انجام داده و سپس نمونه را به لوله درپوش دار استریل انتقال دهید.
در صورت مشکوک بودن به وجود ارگانیسمی بی هوازی، یک لوله کشت بی هوازی نیز در نظر گرفته شود. بهترین روش نمونه گیری، آسپیراسیون از زخم بسته و انتقال مستقیم چرک به درون لوله کشت بی هوازی می باشد.
اگر قبل از کشت زخم نیاز به شستشوی زخم باشد، لازم است تا نمونه گیری را قبل از شستن زخم انجام دهید.
اگر قبل از انجام نمونه گیری جهت کشت، پماد یا محلول آنتی بیوتیک روی زخم مالیده شده است آن را با آب یا سالین استریل از روی زخم پاک نمایید.
همه نمونه ها را به دقت حمل کنید. این نمونه ها ممکن است قادر به انتقال بیماری باشند.
نمونه را بلافاصله به آزمایشگاه انتقال دهید.
توجه شود اگر چرک در زخم یا بافت نرم مشاهده شد، بلافاصله باید بیمار تحت احتیاط های ایزوله نمودن پوست و زخم قرار گیرد. برای شروع احتیاط های محافظتی مناسب نیازی به گزارش کشت تایید کننده عفونت نیست.

روش انجام :
نمونه های کشت زخم اغلب بصورت سواپ در داخل لوله های استریل حاوی سرم فیزیولوژی به آزمایشگاه ارسال می گردد .
انجام رنگ آمیزی گرم برای لام حاوی گستره نمونه، در مواقعی که پزشک می خواهد درمان آنتی بیوتیکی را قبل از آماده شدن نتیجه کشت شروع کند، بسیار مفید است. در چنین مواقعی پزشک براساس تجربه گذشته در مورد تشخیص احتمالی عامل بیماریزا، آنتی بیوتیک را آغاز می نماید.
پس از کشت نمونه زخم روی محیط های مناسب و طی زمان انکوباسیون، آنتی بیوگرام به منظور شناسایی مناسب ترین درمان دارویی ضد میکروبی انجام می شود.
بسیاری از عفونت های زخم حاوی بیش از یک نوع ارگانیسم هستند.
اغلب ارگانیسم ها نیاز به زمانی حدود ۲۴ ساعت دارند تا در محیط کشت رشد کنند و گزارش مقدماتی پس از این مدت آماده می شود. گاهی ۴۸ تا ۷۲ ساعت زمان برای رشد و تشخیص ارگانیسم مورد نیاز می باشد.
تفسیر نتایج کشت پوست و زخم
نتایج حاصل از کشت پوست و زخم در دو قالب قابل تفسیر است:
الف) کشت زخم و پوست طبیعی: در این مورد تعداد زیادی میکروب بیماری زا در پوست یا درون زخم یافت نمی شود. در این حالت کشت منفی است.
ب): کشت پوست و زخم غیر طبیعی: تعدادی میکروب بیماری زا در پوست یا زخم وجود دارد. کشت در این حالت مثبت است.
