آشنایی با آزمایش کشت خلط

موارد استفاده از آزمایش کشت خلط
آزمایش کشت خلط برای تعیین وجود باکتری بیماری زا در مبتلایان به عفونت های تنفسی مانند پنومونی انجام می شود.
در خلال این آزمایش همچنین وجود باکتری و یا قارچی که ممکن است ریه ها و راه های هوایی را عفونی کرده باشد، قابل تشخیص خواهد بود.
خلط مایع غلیظی است که توسط ریه ها و راه های هوایی تولید می شود و این آزمایش نیز بر روی نمونه خلطی انجام می شود که توسط سرفه کردن جمع آوری شده است.

در بررسی نتایج آزمایش، چنانچه باکتری و یا قارچی در مراحل مختلف کشت خلط رشد نکرده باشد، نتیجه کشت منفی است و اگر هم که رشد کرد، نتیجه کشت مثبت است.
اگر باکتری و قارچ ها در محیط کشت رشد کردند، سایر آزمایشات ممکن است برای تشخیص نوع آنتی بیوتیک جهت درمان عفونت انجام شود که به این آزمایش، آزمایش تعیین حساسیت می گویند.
اهداف پزشک از تجویز آزمایش کشت خلط:
این آزمایش به دلایل زیر انجام می شود:
- یافتن باکتری و یا قارچ که باعث عفونت ( مثل پنومونی و یا توبرکلوزیس) در ریه ها و یا راه های هوایی شده است. (علایم عفونت ریه ها ممکن است شامل دشواری تنفس، درد در هنگام تنفس و یا سرفه و تولید خلط خونی، سبز و یا قهوه ای باشد.)
- تعیین بهترین آنتی بیوتیک برای درمان عفونت
- بررسی چگونگی روند درمان

روش انجام نمونه گیری:
- بهترین زمان برای نمونه گیری صبحگاه است.
- نمونه خلط برای انجام کشت باید قبل از شروع درمان ضد میکروبی جمع آوری شود.
- نمونه تهیه شده را در ظرف مخصوص دهان گشاد ریخته و در دمای یخچال نگهداری شود و در اسرع وقت به آزمایشگاه ارسال گردد. ماندن بیش از حد نمونه خلط در خارج از آزمایشگاه در جواب آزمایش تاثیر می گذارد.
- در تمام مراحل گرفتن نمونه باید از دستکش یکبار مصرف استفاده شود.
روش انجام:
- رنگ آمیزی گرم: این مرحله، اولین مرحله آنالیز میکروب شناسی خلط می باشد. با رنگ آمیزی گرم باکتری ها به دو گروه گرم مثبت و منفی تقسیم می شوند. این روش ممکن است تا زمان کامل شدن آزمایش کشت برای تعیین درمان دارویی استفاده شود.
- پس از کشت نمونه خلط روی محیط های مناسب و طی زمان انکوباسیون، آنتی بیوگرام به منظور شناسایی مناسب ترین درمان دارویی ضد میکروبی انجام می شود.
- تکمیل آزمایش کشت حداقل به ۴۸ ساعت وقت نیاز دارد. ممکن است کشت خلط از نظر قارچ و مایکو باکتریوم توبرکلوزیس ۱۰-۶ هفته به طول انجامد.

چه عواملی بر روی نتیجه آزمایش تاثیر می گذارد؟
عللی که شما ممکن است نتوانید این آزمایش را انجام دهید و این که نتایج آزمایش ممکن است مفید نباشد، عبارتند از:
- مصرف آنتی بیوتیک: مصرف آنتی بیوتیک ممکن است بر روی رشد باکتری ها تاثیر بگذارد.
- آلودگی نمونه خلط
- نمونه خلط نا کافی
- نرساندن به موقع نمونه به آزمایشگاه
- استفاده از دهان شویه قبل از انجام نمونه گیری
1 دیدگاه