جاذبه های دیدنی و گردشگری شهرری

جاذبه های دیدنی و گردشگری شهرری
نام شهر ری و حرم شاه عبدالعظیم حسنی سالهاست که با هم گره خوردهاند. شهر ری، همسایه دیواربهدیوار تهران، هزاران سال است که خاطرات زنان و مردان مختلف را در دورههای دور و نزدیک تاریخ در قلب خود نگه داشته است. از قدیمیترین آتشکدهها گرفته تا امامزادهها همه و همه نشان از مردمانی دارد که با ادیان و نگرشهای مختلف در این شهر قدیمی و تاریخی زندگی کردهاند .ما در این مقاله به بررسی تمامی جاذبه های گردشگری شهرری با نمایش دقیق قدمت , تاریخچه , آدرس و راهنمای مسیر از طریق نقشه می پردازیم . امیدواریم که بتوانیم در شناخت مکان های گردشگری در شهر تاریخی ری در کنار شما عزیزان باشیم . پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید .
شهر ری کجاست؟
به گفته شمس قیس رازی، زبان مردم شهر ری در گذشته زبانی حدِ فاصل زبان دری مشرق و زبان پهلوی مغرب و جنوب ایران بود؛ اما امروزه از این گویش اثری بر جای نمانده است و مردم این منطقه به زبان فارسی صحبت میکنند.
آب و هوای شهرری
هوای شهر ری در فصل بهار خوب و مطبوع است تاجاییکه هوای بهاری ری در قدیم بهعنوان مثل بین مردم نقل میشد. شاید هم به همین خاطر بود که اشکانیان، شهر ری را بهعنوان پایتخت بهاره خود انتخاب کردند.حداکثر دمای این شهر در تابستانها، ۴۲ درجه سانتیگراد و حداقل دما در فصل زمستان، به ۴ درجه سانتیگراد زیر صفر میرسد. به غیر از بهار، شهر ری آب و هوایی خشک دارد، به طوری که زمستانهای آن سرد و خشک و تابستانهایش نیز گرم و خشک است.

طبیعت شهرری
وقتی از آبوهوای خشک صحبت میکنیم نباید انتظار پوشش گیاهی غنی داشت. عمده گیاهان این منطقه که میشود دربارهشان صحبت کرد، گیاهان دارویی مثل خاکشیر، گلگاوزبان، کرچک، پونه و کاسنی است که در بسیاری از نقاط این شهر رشد میکنند و میتوان آنها را در بازار قدیمی شهر ری، تهیه کرد.

جاذبه های گردشگری شهرری
برج طغرل شهر ری
سفر به شهر ری بدون بازدید از برج طغرل معنایی ندارد. برج طغرل از آثار به جای مانده از دوران سلجوقیان در شرق آرامگاه ابنبابویه است. این برج شبیه عقربههای ساعت است و میتوانید از روی تابش آفتاب روی کنگرههای آن، زمان را تشخیص دهید.

دسترسی برج طغرل
آدرس: ری، شرق آرامگاه ابن بابویه
برای دیدن برج طغرل میتوانید با خط شماره یک مترو تهران به شهرری بروید. در ایستگاه شهرری پیاده شوید و بهسمت ابن بابویه بروید. در سمت شرق این آرامگاه برج طغرل قابل دیدن است. این برج دو ورودی در سمت شمال و جنوب دارد که از درب شمالی میتوانید وارد آن شوید.
گورستان ابن بابویه شهر ری
ابنبابویه یکی از قبرستانهای قدیمی تهران و مدفن بسیاری از مشاهیر ایران است. نام این گورستان از نام «ابوجعفر محمد بن علی بن حسین» ملقب به «شیخ صدوق» برگرفته شده است. آرامگاه او بهشکل بنایی هشت ضلعی در این قبرستان قرار دارد و از ایوانی با قوس بزرگ رومی و تزیینات آینهکاری تشکیل شده است. از دیگر مشاهیر مدفون گورستان ابن بابویه میتوان به غلامرضا تختی، رحیم مؤذن زاده اردبیلی، علیاکبر دهخدا و… اشاره کرد.

دسترسی گورستان ابن بابویه
آدرس: شهرری، خیابان ابن بابویه
اگر میخواهید با مترو به این قبرستان بروید نزدیکترین ایستگاه به آن در خط یک مترو تهران و جوانمرد قصاب است. بعد از پیاده شدن در این ایستگاه باید سراغ تاکسیهای ابن بابویه یا بی آرتی خط ۹ را بگیرید.برای رفتن به این گورستان با اتوبوس بهترین انتخاب، خط 9 بی آر تی تهران (پایانه لاله – جوانمرد قصاب) است که باید در ایستگاه شهید غدیری پیاده شوید و کمی به سمت جنوب بروید تا به این آرامستان برسید.
اگر هم میخواهید با خودرو شخصی بروید باید اتوبان امام علی را به سمت جنوب بروید تا به بزرگراه شهید کریمی برسید و سپس وارد خیابان ابن بابویه شوید تا در میانه این خیابان، آرامستان را ببینید.فراموش نکنید که این آرامستان از نه صبح تا پنج عصر مشغول به فعالیت است.
آتشکده بهرام شهر ری
آتشکده بهرام، آتشکده ری یا تپه میل از جمله آثار دوران ساسانیان است که در ۱۲ کیلومتری جنوبشرقی شهر ری به سوی ورامین بر بلندای تپهای پهناور در روستای قلعهنو واقع شده است. بقایای این آتشکده چون روی دو پایه بزرگ بنا شده و از دور شبیه به میل است، به تپهمیل مشهور شده است.

راه دسترسی آتشکده بهرام
آدرس: شهرری، ۱۲ کیلومتری جنوب شرقی شهرری، روستای چالهطرخان
آرامگاه بی بی شهربانو
آرامگاه بی بی شهربانو بر فراز صخرهای کوهستانی در دامنه جنوبی کوه بی بی شهربانو در محوطهای با دیوار سنگی جای گرفته است. بر اساس کتیبه موجود در این آرامگاه و باور اهالی منطقه، «شهربانو» همسر امام سوم شیعیان، امام حسین (ع) است.

راه دسترسی آرامگاه بی بی شهربانو
آدرس: شهرری، جاده امين آباد، جاده بی بی شهربانو
برای دسترسی، بهترین گزینه خودروی شخصی است. در غیر این صورت، میتوانید از تاکسیهای آنلاین استفاده کنید. اگر قصد دارید با خودروی شخصی به این مکان بروید، ابتدا باید راهی شهرری و از بزرگراه تهران-ورامین، وارد جاده امین آباد شوید. پس از آن داخل جاده بی بی شهربانو بپیچید و تا انتهای جاده بروید.
چشمه علی شهر ری
چشمهعلی عمری به درازای ۸,۰۰۰ سال دارد و یکی از نقاط باستانی، دیدنی و تفریحی شهر ری به شمار میرود. چشمهعلی از میان صخرهای بزرگ خارج شده و به سوی جنوب و سپس جنوبشرقی جاری میشود. در گذشته فرشفروشها و تهرانیها، قالی و قالیچههای خود را برای شستوشو به این چشمه میآوردند و بر این باور بودند که چشمه خاصیت تمیزکنندگی زیادی دارد و رنگ فرش را روشنتر و پرجلاتر میکند.
نقش برجسته فتحعلی شاه قاجار
در محدوده چشمهعلی در دامنه باروی ری، بقایای نقش برجستهای تاریخی وجود دارد که گفته میشود به دستور «فتحعلی شاه قاجار» حجاری شده است. در این نقشبرجسته فتحعلیشاه سوار بر اسب و در حال نیزه زدن به یک شیر نمایش داده شده است.

راه دسترسی چشمه علی
آدرس: شهرری، شمال شهرری، چشمه علی
اگر قصد بازدید از چشمه علی را دارید باید خود را به بزرگراه غیوری در شهر ری برسانید و از آنجا وارد خیابان 22 بهمن شوید. اگر ماشین در دسترس شما نیست یکی از راههای آسان برای رسیدن به شهر ری استفاده از مترو است. در ایستگاه مترو شهر ری پیاده شوید و بعد از آن یک ماشین بگیرید.
باروی ری
باروی ری که در محدوده چشمهعلی در بالای نقش برجسته فتحعلی شاه قرار گرفته، قدمتی ۶۰۰۰ ساله دارد و پایههای آن را متعلق به دوران مادها میدانند. این بارو با کاربرد تدافعی و نظامی در دوران حکومت اشکانیان دورتادور شهر را در بر میگرفته است و امروزه تنها حدود ۳ کیلومتر از بقایای آن روی صخره چشمهعلی بهجای مانده است.

راه دسترسی باروی ری
آدرس: بالای نقش برجسته فتحعلی شاه
برای رسیدن به باروی ری می بایست خود را به بلوار صفائیه برسانید. این کار را می توانید از طریق وسایل نقلیه عمومی موجود در شهر مانند تاکسی و اتوبوس انجام دهید. قرار گرفتن این اثر در سطح شهر یکی از محاسن بنا می باشد زیرا دسترسی به آن را آسان کرده است.
بقعه جوانمرد قصاب شهر ری
«جوانمرد قصاب» یک شخصیت نیمه افسانهای و نیمه تاریخی است که بقعهاش در نزدیکی شهر ری واقع شده است. بعضی از اهالی منطقه اعتقاد دارند که این مکان مقبره «ابوالعباس قصاب آملی» معروف به «ابوالعباس قصاب جوانمرد» است.

راه دسترسی بقعه جوانمرد قصاب
آدرس: ری، خیابان کمیل
مسیر دسترسی به بقعه جوانمرد قصاب با اتوبوس به این صورت است که با خط 338 پایانه امام خمینی، پارکینگ شهر ری یا خط 104 ترمینال جنوب، ترمینال شهید افشار می توانید در ایستگاه اتوبوس خیابان کمیل پیاده شوید و با حدود 10 دقیقه پیاده روی خودتان را به بقعه جوانمرد قصاب برسانید.
اگر می خواهید از مترو استفاده کنید خط 1 مترو را سوار شده و در ایستگاه جوانمرد قصاب که بسیار نزدیک به این آرامگاه است، پیاده شوید. بعد از 2 کیلومتر پیاده روی به این بقعه می رسید.
تالاب عشق آباد شهر ری
تالاب عشقآباد یکی از بهترین مراکز تهران در شهر ری برای پرندهنگری است. در حال حاضر نزدیک به ۱۴۰ گونه پرنده در این تالاب ثبت شده است. پوشش گیاهی نی نیز در اطراف تالاب مشاهده میشود.

راه دسترسی به تالاب عشق آباد
آدرس: ۲۵ کیلومتری مرکز شهرستان ری، دو کیلومتری روستای عشق آباد
حرم شاه عبدالعظیم
حرم شاه عبدالعظیم محل دفن «عبدالعظیم حسنی» و یکی از معروفترین زیارتگاههای تهران در شهر ری است که هرساله بسیاری از مردم را از اقصی نقاط کشور برای زیارت راهی این خطه میکند. این مجموعه زیارتی از حرمها، رواقها، مسجدها، ایوان و صحنهای متعددی تشکیل شده است. برای دیدن اطلاعات تکمیلی , تاریخچه , نسب شاه عبدالعظیم حسنی و تمامی اطلاعات راجبه این مکان مذهبی و تاریخی روی این لینک کلیک کنید .

راه دسترسی به حرم شاه عبدالعظیم
آدرس: شهرری، خیابان مدرس، میدان مدرس
بهترین راه رفتن به شهر ری، از طریق کمربندی آزادگان در جنوب تهران است. به ویژه به دلیل دسترسی مناسب مترو به راحتی می توان از مرکز تهران در عرض زمان کوتاهی به شهر ری رسید.
قلعه گبری شهر ری
قلعه گبری از جمله بناهای قدیمی شهر ری در شهرک علایی در محلهای به همین نام است که قدمت آن به ۲,۰۰۰ سال قبل و به دوران ساسانیان باز میگردد. برج و باروهای این قلعه در گذر قرنها بهدلیل فرسایش تخریب شده و اکنون تنها دیوارههای طولانی و مرتفع آن از جنس خشت و گل بر جای مانده است.

راه دسترسی به قلعه گبری
آدرس: ری، شهرک علایی
برای رفتن به قلعه گبری می توان از ماشین شخصی، مترو و اتوبوس استفاده کرد. بهتر است از ماشین شخصی خود برای رفتن به این قلعه استفاده کنید. همچنین راه های دیگری برای رفتن به محله علائین وجود دارد. می توانید سوار اتوبوس هایی شوید که به این محله می روند و با کمی پیاده روی به قلعه برسید.
نزدیک ترین ایستگاه مترو به این محله، ایستگاه مترو شهر ری است که 3.7 کیلومتر تامحله علائین فاصه دارد. پس بهتر است از ماشین شخصی یا اتوبوس استفاده کنید. البته اگر از تهران برای دیدن این قلعه می روید، باید چند کورس اتوبوس سوار شوید.
دژ رشکان شهر ری
دژ رشکان از جمله دژهای محافظ ری در چهارسوی شهر است که بر بالای کوهی استوار است. این دژ که از لاشه سنگ و ساروج ساخته شده، متعلق به دوران اشکانیان است.

راه دسترسی به دژ رشکان
آدرس: شهرری، مجاورت محله صفائیه و تپه چشمه علی
از تهران می توان به وسیله خط یک متروی شهری در ایستگاه شهرری پیاده شوید و ازآنجا با تاکسی به سمت دژ رشکان بروید.
زندان هارون الرشید شهر ری
زندان هارونالرشید بنایی بهجایمانده از دوران آلبویه است که برخلاف نامش کاربری زندان نداشته و علت نامگذاری آن ریشه در افسانهها دارد. محققان بر این باور هستند که این بنای دو طبقه که نزدیک به ۱۰ متر ارتفاع دارد، آتشکدهای باستانی بوده که در زمان ساسانیان ساخته شده است.

راه دسترسی به زندان هارون الرشید
آدرس: شهرری، ۱۲ کیلومتری جاده خراسان، سهراه سیمان، دست چپ در دامنه کوههای مسگرآباد
از آن جا که این زندان در 13 کیلومتری شرق پاتخت واقع شده، می توانید از چند مسیر بسته به این که کجا حضور دارید استفاده نمایید. یکی از این مسیر ها از راه بزرگراه آزادگان است .که در این صورت مسافتی معادل 33.2 کیلومتر از میدان آزادی تا زندان هارون مقابل شما قرار دارد. اگر بخواهید از همین مسیر به این مکان برسید باید ابتدا وارد بزرگاه آیت الله سعیدی شده و به سمت بزرگراه آزادگان برانید. بعد از چند متر به طرف بزرگراه امام رضا ادامه دهید و بعد از رسیدن به مرکز خدمات فنی هوای پاک که در سمت راست قرار دارد به سوی جاده مسگر آباد بروید.
این جاده را تا رسیدن به مقصد ترک نکنید و بهتر است بدانید که از میدان ازادی از طریق این راه تا زندان هارون الرشید بدون ترافیک در حدود 36 دقیقه در راه خواهید بود. اگر در نقطه ای دیگر از تهران یا هر جای دیگری بودید کافیست برای پیدا کردن یک مسیر خوب به سمت مقصد اینترنت گوشی خود را روشن کرده و از طریق لوکیشن زیر راهتان را بیابید.
بازار تاریخی ری
بازار تاریخی ری از دیگر دیدنیهای جذاب شهر ری است که در شمال حرم شاهعبدالعظیم قرار گرفته است. این بازار به دستور «امیرکبیر» بازسازی شده است. بازار ری از دو راسته بازار که در محل تلاقی خود یک چهار سوق را تشکیل میدهند،ساخته شده است. این بازار در قدیم یکی از مراکز فروش ادویه، داروهای سنتی و کالاهای تجاری بوده است. و اکنون میتوانید از آن، اجناس مختلف و سوغاتیهای رنگارنگی را خریداری کنید.

راه دسترسی به بازار تاریخی ری
آدرس: شهرری، جنب حرم حضرت عبدالعظیم
کاروانسرای شاه عباسی شهر ری
کاروانسرای شاه عباسی در قدیم به عنوان محلی برای اتراق کاروانهای تجاری و زیارتی استفاده میشد. این بنا متعلق به عصر صفوی است و در مساحتی بالغ بر هزار متر مربع به صورت ۴ایوانه با گچ و آجر ساخته شده است.
چندین اتاقک یا استراحتگاه و ۱ حیاط، اجزای تشکیلدهنده این کاروانسرا محسوب میشدند. همینطور اتاقکهایی با سردرهای گنبدیشکل در این کاروانسرا وجود دارد.که برای استراحت تاجران و زائران در نظر گرفته شده بودند. متأسفانه امروزه از این بنا بهعنوان انبار استفاده میشود و از موقوفات آستان شاه عبدالعظیم است.
باروی ری، کاروانسرای کنارگرد، قلعه قاچاقاچ، برج اینانج، دژ رشکان، یخچال طبیعی کُلِین و استودان گبرها از دیگر آثار تاریخی شهر ری هستند که میتوانید در سفر به این شهر از آنها دیدن کنید.

راه های دسترسی به کاروانسرای شاه عباسی
آدرس:جنوب غربی میدان شهرری
امامزاده عبدالله شهر ری
یکی دیگر از اماکن مذهبی شهر ری امامزاده عبدالله است که بنای این امامزاده متعلق به قرن یازدهم و از آثار دوره صفوی است. آرامگاههای خانوادگی در حیاط این امامزاده نیز به سبک معماری دوره قاجار، پهلوی اول و دوم ساخته شده است.
ساخت ایوان شرقی رواق کنونی و تزئینات آن به وسیله میرزا کاظم خان نظام الملک در سال ۲۷۴ قمری انجام گرفت. گنبد بزرگی بر فراز این امامزاده قرار دارد که در سالهای ۱۳۲۹ و ۱۳۷۸ شمسی مرمت شده است.
کتیبه کاشی خشتی نیز در ایوان بقعه دیده میشود که روی آن به تاریخ ۱۲۷۴ قمری با خطِ نستعلیق اشعاری در مدح بانی امامزاده نوشته شده است. بسیاری از مشاهیر علمی، ادبی و سیاسی در این امامزاده مدفون هستند که از میان آنها میتوان به آیت الله سید علی حائری، عـلی بشرویهای، تقی ارانی و ادیب پیشاوری اشاره کرد.

راه دسترسی به امامزاده عبدالله
آدرس:بخش مرکزی شهر ری _خیابان فدائیان اسلام
نزدیک ترین ایستگاه مترو به امامزاده عبدالله ایستگاه مترو شهرری و نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس ایستگاه امام زاده عبدالله است.
امامزاده بی بی زبیده شهر ری
یکی دیگر از امامزادههای تاریخی شهر ری، امامزاده بی بی زبیده است که در حسین آباد بعد از پل سیمان واقع شده است. مردم بومی، این امامزاده را منتسب به فرزند بیبی شهربانو همسر گرامی امام حسین(ع) میدانند. و در این باره نیز لوحی به تاریخ ۱۲۸۶ و خطِ نستعلیق عبدالحسین زرینقلم در خود بقعه نصب شده است.
این بقعه با خشت و آجر ساخته شده است و تاریخ آن به قرن نهم هجری برمیگردد. که البته بعدها نیز چندینبار بازسازی شده است. مقرنسکاری و نقاشیهای دوران قاجار، تزئینات داخلی حرم را تشکیل میدهند. و همین طور در خاتمکاریشده بزرگی متعلق به سال ۱۲۷۱ هـ ق در این مکان قرار دارد که حاوی ابیاتی از مرثیههای محتشم کاشانی است. و به فرمان میرزا محمدصادق قائم مقام ساخته شده است.

راه های دسترسی به امامزاده بی بی زبیده
آدرس:حسین آباد_بعداز پل سیمان
برای رفتن به این امامزاده باید خود را به شهر قرچک برسانید. برای اینکار می توانید با خرید بلیط اتوبوس قرچک خود را به این شهر برسانید. و سپس با وسایل حمل و نقل عمومی از جمله تاکسی و اتوبوس های شهر به سمت حرم حرکت کنید.
مطالب مرتبط :
برای دیدن همه مکان ها , مراکز فروشگاهی و خدماتی شهر ری کلیک کنید
همه چیز راجبه مرقد مطهر شاه عبدالعظیم حسنی در شهر ری
بلندترین برج های جهان در سال 2022
به اینیستاگرام و تلگرام ما بپیوندید